Angst

Gepubliceerd op 28 juni 2020 om 11:17

Van alle emoties is angst de grootste. Angst is ook de emotie die net als verdriet het meest ontkend wordt. Logisch want angst heeft de vervelende eigenschap het gedrag van mensen makkelijk en snel te beïnvloeden. Het hamsteren van wc-papier vind ik nog altijd een goed voorbeeld daarvan.

Ikzelf ben opgegroeid in een gezinssituatie waar weinig vertrouwen was naar elkaar. Ik leerde daarmee om te gaan door te geloven dat er niets was om bang voor te zijn. Later realiseerde ik pas dat in mijn geloof een boodschap verstopt zat. Namelijk dat er dus iets is waar ik bang voor moest zijn. Tja, toen kon ik niet anders dan gaan onderzoeken wat mijn angst is.

In onze samenleving zie ik hetzelfde. Veel berichten in de media gaan over controle en dus dat er niets is om bang voor te zijn. De boodschap die daarin verstopt zit is dat er dus wel iets moet zijn om bang voor te zijn. Het verbaast me daarom niets dat dit voer is voor mensen die in complottheorieën geloven. Maar belangrijker nog, ik zie veel mensen die proberen om te gaan met hun angst voor het leven.

Ik probeer me soms voor te stellen wat er zou gebeuren als we onze angst kunnen uitspreken naar elkaar. Bij onze ouders, broer, zus, vrienden, collega's en dierbaren. Ik bedoel niet dat we met oplossingen moeten komen of dat het antwoord is dat het allemaal wel meevalt. Maar hoe voelt het als we bang mogen zijn? En als er verdriet is, laat dat er dan zijn. De erkenning is al fijn. Ik geloof dat we elkaar heel goed kunnen geruststellen door alleen maar te luisteren naar elkaar.


«