Corona

Gepubliceerd op 6 april 2020 om 10:47

Hier wil ik het niet hebben over wat het Coronavirus is of wat het doet. Ik wil het graag hebben over welk thema Corona bij mensen oproept. Dat thema is ruimte.

Ik bedoel dit fysiek, omdat we te horen krijgen dat we letterlijk afstand moeten houden van anderen. Minimaal anderhalve meter. Dat betekent dat we gedwongen worden om te zoeken naar de ruimte in de supermarkt of daar waar we elkaar tegenkomen. Zoekende ogen, een knikje, een wenk, een gesprekje met die ander; 'Kom maar, ik wacht wel even, je kunt er langs'.

De ruimte pakken voor jezelf, wat een gewoonte leek te zijn voor de Coronacrises, is niet meer vanzelfsprekend. De meeste van ons worden geconfronteerd met het feit dat we nu meer rekening met elkaar moeten houden. Bijvoorbeeld omdat we niet allemaal hetzelfde tempo hebben of het gangpad nu eenmaal niet breder is om door te kunnen lopen.

Het valt me op dat veel mensen zich daardoor socialer naar anderen gedragen. Hoe heerlijk is dat! Deze vriendelijkheid is niet alleen fijn, maar zorgt ook voor ontspanning. Afstand houden helpt om elkaar meer ruimte te geven en dat zorgt voor minder stress.


 »